– 5 miliona km preveženih u eksploatacionim uslovima –

Hyundai Motor Company je zvanično objavio da je flota teških kamiona Hyundai Xcient Fuell Cell u Švicarskoj (kumulativno) prevezla više od 5 miliona kilometara.

Radi se o floti, koju sada čini 47 kamiona, koji rade u 23 logističke kompanije.

Naime, ova flota je osnovana prije dvije godine, kada je Hyundai isporučio prvih 10 kamiona tipa Xcient Fuell Cell u švicarsku, da bi do danas tu flout činilo 47, kamiona, a uskoro će ih biti 140.

Kamion Xcient Fuel Cell je opremljen sistemom gorivih ćelija snage 180 kW, koje čine dva modificirana sloga, snage po 90 kW. Ove gorive ćelije napajaju se iz 7 rezervoara za vodik, ukupnog kapaciteta 31 kg, za čije punjenje vodikom je potrebno 8 – 20 minuta, u zavisnoasti od okolne teperature.

Elektromotor snage 350 kW, sa 2.237 Nm obrtnog momenta, spregnut je sa 6-stepenim automatskim mjenjačem Allison, što kamionu omogućuje maksimalnu brzinu od 85 km/h. Napunjeni rezervoari s vodikom i baterijski blok kapaciteta 72 kWh (630 V), omogućuju doseg od oko 400 km (natovaren kamion u realnim eksploatacionim uslovima).

Kamion Xcient Fuel Cell je dostupan kao kamion u konfiguracijama 4×2 i 6×2 sa podiznom trećom osovinom i zračnim ovjesom, te sa maksimalnom dopuštenom masom od 19,5, odnosno 27,5 tona, a u kombinaciji sa prikolicom, ukupna dopuštena masa je 36, odnosno 40 tona.

Osim u Švicarskoj, kamioni Hyundai Xcient Fuell Cell se mogu vidjeti i u Njemačkoj kao i u SAD-u gdje su dostupni kao troosovinski tegljači klase 8 (Ukupne mase do 37,2 tone).