NaslovnicaNovostiEMO Hanover 2023

EMO Hanover 2023

U Hanoveru u Njemačkoj, u periodu od 18. do 23. septembra ove godine biće održan EMO Hanover, vodeći svjetski sajam proizvodnih tehnologija.

EMO Hanover 2023 će biti mjesto na kojem će međunarodni proizvođači proizvodnih tehnologija predstaviti svoje pametne tehnologije. Pod sloganom Innovate Manufacturing, biće predstavljen čitav niz metoda savremene obrade metala, što je bit cjelokupne industrijske proizvodnje. Prezentacije će obuhvatiti najnovije mašine kao i njihova efikasna inženjerska rješenja, usluge vezane za proizvode, održivost u proizvodnji i još mnogo toga. EMO Hannover je fokusiran na alatne mašine za rezanje i oblikovanje, proizvodne sisteme, precizne alate, automatizirane tokove materijala, IT, industrijsku elektroniku i prateću opremu.

Stručni posjetioci EMO-a dolaze iz svih ključnih segmenata industrije, uključujući konstrukciju mašina i postrojenja, automobilsku industriju i njene dobavljače, zrakoplovstvo, preciznu mehaniku i optiku, brodogradnju, medicinski inženjering, izradu alata i kalupa, kao i laki inženjering.

Prethodni sajam EMO Hanover 2019 je okupio više od 2.200 izlagača iz 47 zemalja, te privukao gotovo 120.000 profesionalnih posjetilaca iz oko 150 zemalja. EMO je registrovani zaštitni znak evropskog udruženja industrije alatnih mašina (CECIMO), a domaćin mu je Njemačko udruženje proizvođača alatnih mašina (VDW – Veranstaltung des Vereins Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken) iz Frankfurta na Majni.

EMO će ove godine predstaviti najsavremeniju tehnologiju proizvodnje i njene buduće trendove.

“Uvjereni smo da će ovaj sajam dati ključni doprinos napretku industrije u jugoistočnoj Evropi“, rekao je Martin Göbel, direktor sajmova VDW.

Trgovinski odnosi sa Njemačkom, jednim od ključnih poslovnih partnera u regionu su u usponu, a dobavljačka inicijativa Zapadnog Balkana okuplja njemačke kupce i dobavljače iz regiona.

“Na EMO Hanover 2023 predstavnici industrije, javnih i investicionih institucija iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije moći će da se upoznaju s novim tehnologijama koje su ključne za realizaciju njihovih planiranih projekata“ naglasio je Mrtin Göbel.

Slogan sajma EMO je “Innovate Manufacturing” – s jedne strane, to je poziv kupcima da ulažu u nove tehnologije, a s druge strane, podstiče proizvođače da predstave svoje najnovije inovacije i rješenja.

Produktivnost, kvalitet i fleksibilnost su među prioritetima, a digitalizacija daje dodatni podsticaj.

“Na sajmu će biti predstavljeni preventivni pristupi, rješenja i koncepti za uštedu resursa, CO2 neutralnu proizvodnju i planiranje tvornica, za cirkularnu ekonomiju u proizvodnji, kružno stvaranje vrijednosti, za energetski efikasnu proizvodnju, za održive lance snabdijevanja i za sigurno radno okruženje“ objašnjava Martin Göbel.

Do danas je za EMO Hanover 2023 registrovano oko 1.500 izlagača iz 43 zemlje, među kojima i mnogi izlagači iz našeg regiona, koji predstavljaju značajne industijske dobavljače.

Prema našim izvorima iz Nemačke agencije za trgovinu i investicije GTAI (Germany Trade And Invest), najveći privredni sektori u zemljama jugoistočne Evrope su rudarstvo, prerada, poljoprivreda i turizam. Oni su u velikoj mjeri usklađeni sa izvozom i čine region važnim, čak i na svjetskom tržištu.

Da bi se sa sajmom EMO Hanover 2023 pobliže upoznala javnost u regionu, organiziarana je posebna turneja, čiji je moderator Milan Galić, Expo International d.o.o., naglasio da je sajam EMO jedinstvena prilika za sve sa Zapadnog Balkana.

- Advertisment -

NOVOSTI