Volta Trucks i Steyr Automotive su potpisali Ugovor, prema kojem će se električni kamion Volta Zero početi proizvoditi u Austriji, krajem 2022. godine.

Volta Trucks, proizvođač i pružatelj usluga električnih komercijalnih vozila, potvrdio je da će prva Volta Zero vozila biti proizvedena u pogonima Steyr Automotive (ranije MAN Truck and Bus Austria).

Steyr Automotive – Graz

Najava prati sveobuhvatan tenderski proces sa potencijalnim dobavljačima u cijeloj Evropi. Steyr Automotive imenovan je na osnovu bogatog iskustva u proizvodnji, postojeće proizvodne infrastrukture, a time brzine izlaska na tržište. To će omogućiti da Volta Trucks samouvjereno započne serijsku proizvodnju krajem 2022. godine, nakon što polovinom naredne godine, kupci budu testirali vozila iz pilot flote.

Najava o partnerstvu sa Steyr Automotive daje Volti Trucks velika proizvodna iskustva, a vremenom će se, u skladu sa Ugovorom otvoriti do 500 novih radnih mjesta u regiji, uz približno 2.000 radnih mjesta u lancu opskrbe.

Prema strategiji Volta Trucksa, Road-to-Zero, programom će biti obuhvaćena 4 modela kamiona Volta Zero, ukupne dopuštene mase od 7,5 do 19 tona, sa proizvodnim kapacitetom od 27.000 primjeraka godišnje do 2025. godišnje.

Voltinom strategijom, redviđeno je da prvi proizvedeni primjerci budu isporučeni u gradove London i Paris, da bi potom započela ekspanzija, prvo prema evropskim zemljama, a kasnije prema Sjevernoj Americi i Aziji.