Ford Motor Company je  saradnji sa DP World London Gateway, jednom od najbržerastućih lučkih postrojenja u Londonu započeo pilot-program, s ciljem da pokaže kako autonomna vozila bez vozača mogu poboljšati poslovanje.

Ford collaborates with DP World London Gateway to demonstrate how autonomous delivery could benefit large worksites such as ports.

Tim istraživača je pratio uposlenike kompanije DP World, dok su utovarali i istovarali pakete direktno iz simuliranog autonomnog vozila (u ovom slučaju Ford Transit), da bi pokazali koliko bi takva buduća tehnologija mogla biti korisna u bliskoj budućnosti.

Ova inicijativa je dio Fordovog programa za istraživanje autonomne vožnje, osmišljenog da pomogne kompanijama da shvate kako bi autonomna vozila mogla koristiti njihovim operacijama.

Pilot-program ja započeo u junu ove godine, sa ciljem istraživaja potenicijala autonomne vožnje na kurirske službe, koje vrše dostavu na kućnu adresu i testiranje, kako naručioci koriste pristup autonomnim vozilima.

Namjera ovog programa je: identificirati – kako naručioci reaguju na autonmno vozilo koje vrši dostavu.

U tom smislu, u samoj luci,vrši se obrada podataka – koji paket je usmejren prema kupcu, a krajnji kupac (korisnik) može otvoriti samo odjeljak koji je njemu namijenjen, i preuzeti odgovarajući paket.

“Nevjerovatno je sa kojim entuziazmom je tim u DP Worldu prihvatio rad uz podršku samovozećeg vozila. Posebno je zanimljiva interakcija korisnika i podrške koje pruža autonomno vozilo u takvom tipu poslovanja” naglašava Richard Balch, diretor odjeljena Autonomous Vehicles and Mobility u Ford of Europe.

Ford planira invetsirati 4,3 milijarde eura (5 milijardi američkih dolara) u ovakve oblike dostave krajnjim kupcima od 2021. nadalje – kao dio svojih inicijativa za autonomnu mobilnost.

U testnoj fazi, Ford je koristio posebno prilagođen Ford Transit opremljen da “oponaša” izgled stvarnog autonomnog vozila, pa je vršena dostava na uobičajeni način. Iako nazgled, uobičajen, ovakav tip dostave olakšava rad vozačima, ali i korisnicima usluga.

“Imati nešto što je drugačije, to je izgleda cilj svih korisnika usluga, a može omogućiti skraćenje vremena i uštedu novca” rekao je Ernst Schulze, Izvršni direktor DP World u Velikoj Britaniji.

Uz luku Tilbury i Ford Dagenham, DP World London Gateway, formiraće Thames Freeport, što je omogućila Vlada Velike Britanije, kroz stvaranje statusa Freeport Tax Site od 19. decembra ove godine.