MAN-ov novi TGX izabran je za Međunarodni kamion godine (IToY 2021) od strane žirija sastavljenog od urednika i novinara, koji predstavljaju 24 glavna magazina za kamione iz cijele Evrope.

Na osnovu pravila IToY-a, godišnja nagrada dodjeljuje se kamionu predstavljenom na tržištu u prethodnih 12 mjeseci, koji je dao najveći doprinos efikasnosti cestovnog transporta. Razmatrano je nekoliko važnih kriterija, uključujući tehnološke inovacije, udobnost, sigurnost, ekonomičnost, utjecaj na okoliš i ukupni troškovi vlasništva (TCO). Iako zadržava prepoznatljive elemnte sa prthodnicima, nova MAN-ova TGX linija predstavlja veliki korak naprijed u pogledu udobnosti, sigurnosti, povezanosti i  napredne ponude, kao i interfejsa čovjek-mašina.

Tokom testnih vožnji, održanih proteklog februara u Bilbau, a nedavno, u julu, između Njemačke i Austrije, članovi žirija cijenili su poboljšanu aerodinamiku kabine koja je, zajedno s motorima D26 i D38 (Euro VI d), optimiziranim pogonskim osovinama i tempomatom koji radi uz pomoć GPS-a, što sve doprinosi smanjenju potrošnje goriva.

Štaviše, žiri je pohvalio interfejs između čoveka i mašine, zasnovan na lako čitljivoj, potpuno digitalnoj instrument tabli u boji i kontrolnom sistemu (SmartSelect) sekundarnog displeja, zajedno sa multifunkcionalnim volanom. Uz to, novinari IToY-a cijenili su širok spektar sistema pomoći i sigurnosti, čiji cilj je smanjenje opterećenja vozača u svim radnim uslovima i poboljšanje sigurnosti u saobraćaju.

Rezimirajući glasove žirija, predsjedavajući IToY-a, Gianenrico Griffini je prokomentarisao: „Uvođenjem novog TGX-a, MAN je isporučio asortiman teških kamiona orijentisan na budućnost, koji može odgovoriti na današnje i sutrašnje potrebe prevoza“

Pobjedničkim rezultatom sa 155 glasova, MAN e izborio protiv snažnog izazova koji je predstavljala nova serija Volvo FH.

Prestižna nagrada uručena je Andreasu Tostmannu, izvršnom direktoru MAN Truck & Bus, tokom virtualne ceremonije koja je održana u sjedištu MAN-a u Münchenu.

https://content.presspage.com/uploads/2341/201120ck1740-man-itoy-2020-en.mp4?10000

„Titula Međunarodni kamion godine je izuzetno priznanje za izvanredan rad našeg tima. Već više od 5 godina radili smo sa jednim jedinim ciljem – razviti najbolji kamion za vozače i naše kupce, i izvesti ga na cestu. Ova priželjkivana nagrada pokazuje da smo u tome uspjeli“ rekao je Andreas Tostmann, izvršni direktor MAN Truck & Bus.

Da poodsjetimo, MAN je u februaru ove godine predstvaio novu generaciju kamiona, usmjerenih na promljenljive potrebe u transportnoj industriji. MAN se sa kamionima TG serije, okitio ovom prestižnom titulom 2008. godine.