NaslovnicaKamioniMercedes-Benz Concept X-CLASS – proizvodni planovi

Mercedes-Benz Concept X-CLASS – proizvodni planovi

Mercedes-Benz Vans je na sajmu automobila u Ženevi prikazao Concept X-CLASS, koji će do kraja ove godine postati Mercedes-Benz X-Class, prvi pick-up ovog proizvođača, te nagovijestio planove proizvodnje.

Daimler AG je investirao značajna sredstva kako bi proširio svoj potfolio, a novi premium pic-up postao proizvodni model i kako bi se našao na ključnim tržištima Argentine, Brazila, Južne Afrike, Australije, Novog Zelanda i Evrope.

„Sa novim Mercedes-Benzovim pick-upom, zatvaramo posljednju prazninu u svom portfoliu. Naš cilj je ponuditi korisnicima vozilo koje odgovara njihovim specifičnim potrebama. X-Class će postaviti nove standarde u ovom rastućem segmentu.“ potvrdio je Dr Dieter Zetsche, predsjednik uprave Daimler AG i Mercedes-Benz Cars.

Svjetsko tržište se kontinualno mijenja, vrijeme u kojem je pick-up bio samo tovarni konj je prošlo, savremeni korisnici, bilo za privatne ili komercijalne svrhe traže vozilo koje može prevoziti teret, ali će biti dovoljno udobno i luksuzno, kao putnički automobil, te imati izražena off-road svojstva, kao pravi terenac.

Tako je prije dvadesetak godina, segment off-road vozila, koja su bila neudobna i spartanski opremljena, robusna i terenski veoma sposobna, transformisan u rastući SUV segment, koji nudi udobnost, luksuz, dobar izgled, te nešto slabije, ali ipak postojeće off-road potencijale.

Segment pick-up vozila srednje veličine, trenutno zauzima značajnih 14,1% udjela na tržištu Australije, slijedi Argentina sa 11,6%, što znači da je na tim tržištima, praktično, svako osmo registrovano vozilo pick-up u kategoriji nosivosti 1 tone. U Brazilu, ovakva vozila zauzimaju oko 5% tržišnog udjela, dok npr u Njemačkoj zauzimaju 0,5% tržišta, 1,3% u velikoj Britaniji, 1,4% u Turskoj, te 0,8% u Rusiji.

Mercedes-Benz X-Class bi se trebao naći na evropskom tržištu krajem ove godine. Proizvodnja će se odvijati u kooperaciji sa Alijansom Renault-Nissan, što znači da će se modeli za tržište Evrope, Australije i Južne Afrike proizvoditi u Nissanovoj tvornici u Berceloni u Španiji, dok će se tržište Latinske Amerika snabdijevati vozilima iz Renaultove tvornice Cordoba, u Argentini.

Sa modelom X-Class, Daimler AG i Renault-Nissan proširuju svoju stratešku saradnju, koja je započela prije 6 godina. Ovaj poduhvat će biti koristan za obje kompanije, jer će omogućiti optimizaciju proizvodnje i proizvodnih kapaciteta, te podizanje kvaliteta na novi nivo.

- Advertisment -

NOVOSTI