Mercedes-Benz i Bosch, zajedničkim snagama grade novi testni centar Iracemápolis u Brazilu (São Paulo).

Naime, u maju 2018. godine, podružnica Daimlera, Mercedes-Benz do Brasil, otvorila je u Iracemápolisu (São Paulo) najveći centar za ispitivanje kamiona i autobusa, na površini od oko 1,3 miliona m2. Trenutno se testovi mogu sprovoditi na 16 poligona sa različitim profilima cestovnih površina, na kojima je moguće simulirati razlišite situacije u kojima vozila funkcionišu širom svijeta. U taj testni centar, Mercedes-Benz do Brasil uložio je oko 20 miliona eura, koji je urađen po uzoru na testni centar EVZ, smjšten uz tvornicu kamiona u Wörthu.

Novi testni centar će zapravo biti proširenje postojećeg, a na njemu će se osim kamiona i autobusa moći testirati, laka komercijalna vozila, automobili i motocikli, umjesto dosadašnjih 16, biće funkcionalno ukupno 21 testna staza, a centar će biti dostupan i drugim proizvođačima.

Građevinski radovi će započeti u prvoj polovini ove godine, a završetak gradnje i početak rada, planirani su za 2021. godinu. Novi testni centar će biti usmjeren na razvoj sigurnosnih sistema, sistma vješanja i upravljanja, automatiziranu vožnju, te povećanje energetske efikasnosti, u šta će Bosch i Mercedes-Benz inveatirati oko 15 miliona eura (70 miliona brazilskih reala).

Radovi će se provoditi na ukupno 400.000 m2, a biće sagrađeno 5 novih testnih staza, novi boksovi, radionice i kancelarijski prostori.