NaslovnicaNovostiScania predstavlja novu platformu rednih industrijskih motora

Scania predstavlja novu platformu rednih industrijskih motora

S velikom gustoćom snage, značajno produženim radnim vijekom vijekom i velikim poboljšanjem u pogledu emisije CO2, Scanijina sljedeća generacija (platforma) rednih industrijskih motora, postaviće novi standard efikasnosti u energetskim rješenjima.

Nakon deset godina inovacija i inženjeringa, Scanijina nova platforma rednih motora je spremna. “Ovo je naš motor s najefikasnijom potrošnjom goriva ikada, s većim obrtnim momentom, većom snagom i do 50% dužim radnim vijekom osnovnog motora.

“Promjena pravila za energetska rješenja, poboljšan sistem posttretmana izduvnih gasova, smanjeno unutrađnje trenje i povećana efikasnost turbopunjača, imaju pozitivan efekt. Za motor od 13 litara to znači do 7% smanjenja potrošnje goriva u poređenju s aktuelnom generacijom, pri istoj izlaznoj snazi. To znači četiri litre ušteđenog dizelskog goriva po radnom satu motora pri punom opterećenju” objašnjava Joel Granath, viši potpredsjednik i voditelj energetskih rješenja u Scaniji.

Sve dok se motori SUS još koriste, njihov utjecaj na klimu trebao bi se poboljšati. Nova platforma nosi performanse i pouzdanost na koje su kupci navikli od Scanije, ali uz dodatno smanjenje emisije CO2.

U Scaniji žele osnažiti održiviju budućnost, a vodeća pozicija koju imaju u kamionima i autobusima sada se proširuje na industrijske motore. Također, novi motori će zadovoljiti zahtjeve za izmjenama, te će biti kompatibilni za korištenje mješavina biodizela i HVO.

Nova platforma motora izgrađena je korištenjem najsavremenije tehnologije. Na primjer, vrijeme između remonta je do 25.000 sati. Neki od noviteta uključuju preciznije hlađenje, čvršći blok motora i glavu cilindra, te robusniji prenos motora s optimalnom snagom prenosa.

“Naš način razmišljanja tokom razvoja nove platforme, bio je olakšati tranziciju za naše klijente, a istovremeno pozitivno utjecati na efikasnost i performanse proizvoda” kaže Henrik Nilsson, direktor upravljanja proizvodima u odjeljenju Scania Power Solutions.

Činjenice:

-6-cilindarski motor radne zapremine 13 litara ima raspon snage od 368 kW do 450 kW (500 – 612 KS) i isporučuje do 11% više snage i 21% više obrtnog momenta od aktuelne generacije

-Motor radne zapremine 11 litara ima raspon snage od 202 kW do 368 kW (275 – 500 KS)

- Advertisment -

NOVOSTI