NaslovnicaKamioniToyota Fuel Cell Bus

Toyota Fuel Cell Bus

Toyota Motor Corporation je isporučila prvi FC bus za Tokio, koji će saobraćati kod operatora Toei. Tokom marta, Toyota će isporučiti još jedan takav autobus, a sve to je dio većeg plana o isporuci 100 ovakvih autobusa, koji će služiti tokom olimpijskih igara u Tokiu 2020. godine (Tokyo 2020 Olympic and Paralympic Games).

Naime, u svrhe javnog saobraćaja, Toyota je razvila TFCS (Toyota Fuel Cell System), koji će osigurati viši nivo energetske efikasnosti, u odnosu na SUS motore, kao i superioren okolišne performanse, odnosno vožnju bez emisije polutanata.

TCFS predstavlja kombinaciju hibridnog sistema kojeg sačinjavaju: goriva ćelija koja se napaja hidogenom, baterija sa kontrolnom jedinicom i elektromotori.

Hidrogen (Vodik – H2) se nalazi pod pritiskom od 70 MPa (700 bar) u 10 rezervoara, ukupne zapremine 600 l. Hemijskom reakcijom sa kisikom iz zraka, nastaje električna energija koja puni Ni-MH baterijski blok kapaciteta 235 kWh, koji služi za pokretanje elektromotora snage 2 x 113 kW. Jedini produkt ove rekacije je voda – H2O.

Razvoj i testovi Toyota FC Busa se provode pod pokroviteljstvom Ministarstva okoliša i Ministarstva za zemlju, infrastrukturu, transport i turizam Japana.

Toyota FC Bus (modificiran za Toei route bus) je dugačak 10.555, širok 2.490 i visok 3.340 mm, sa kapacitetom 26 mjesta za sjedenje, 50 mjesta za stajanje + vozač. Pokreću ga dva sinhrona (AC) motora snage 2 x 113 kW (cca 2 x 154 KS) sa 2 x 335 Nm obrtnog momenta.

- Advertisment -

NOVOSTI