– dvije nove verzije –

Volkswagen je u februaru 2020 godine, predstavio petu generaciju Caddyia, a da bi Caddy nastavio dobre tržišne rezultate, Volkswagen sada dvije nove verzije.

Ekološki osviještenim korisnicima namijenjen je Caddy Maxi TGI, koji kao gorivo koristi CNG (metan), koji je znatno jeftiniji od konvencionalnog benzina i dizelskog goriva, a manje zagađuje atmosferu.

Ovaj model pokreće posebno pripremljen motor 1.5 TSI, koji razvija 131 KS (96 kW), a iz Volkswagena navode da prosječna potrošnja iznosi 4,3 kg/100 km, a emisija CO2 118 g/km.

Velika prednost je što se kao gorivo može koristiti Bio-CNG, odnosno Bio-metan, koji se dobija uglavnom iz bioliški razgradivog otpada. Takva sirovina je obnovljiva, proizvodnja Bio-metana ekološki prihvatljva, a emisija CO2 nastala tokom sagorijevanja se smatra neutralnom.

Komprimirani gas se smješta u 5 čeličnih rezervoara, smještenih ispod podnice, ukupne zapremine 139 l ili 21,1 kg, dok je za benzin predviđen mali rezervoar zapremine 8,25 l. sa punim rezervoarima Caddy Maxi TGI može prevesti oko 520 km, a u Njemačkoj se može nabaviti sa početnom cijenom od 27.430 eura.

Volkswagen Caddy “Dark Label” je elegantna izvedba, zasnovana na modelu sa paketom opreme “Life”.

U standardnu opremu ovog modela spadaju crni krovni nosači, polirane 17-inčne felge Columbo, crna kućišta retorvizora, crne vodilice kliznih vrata, te ručice na vratima u boji karoserije, panoramski stakleni krov, LED glavna svjetla, LED dnevna svjetl, te LED stražnja svjetla, kao i sistem “Keyless Start”  za pokretanje bez ključa.

Caddy “Dark Label” je dostupan sa bojama Deep Black Pearl, Indium Grey Metallic, Starlight Blue Metallic i Pure Grey, sa dugim ili kratkim međuosovinskim rastojanjem, s pogonom na prednje ili sva četiri točka, te sa svim motorima iz ponude (TSI, TDI i TGI).

Početna cijena za Caddy “Dark Label” iznosi 29.642,90 eura (u Njemačkoj).