Opel je proširio ponudu svog električnog lakog komercijalnog vozila Vivaro-e novom izvedbom Flatbed Truck, odnosno kamionom sa otvorenim tovarnim sandukom.

Ova zanimljiva izvedba nastala je u saradnji sa njemačkom kompanijom Schoon Fahrzeug Systeme und Metalltechnik GmbH, specijaliziranom za karoserijske nadgradnje.

Za ovaj model modificirana je već pozanta EMP2 platforma, sa međuosovinskim rastojanjem produženim na 3.270 mm. Na stražnji dio platforme postavljen je otvoreni tovarni sanduk dužine 2,44, širine 1,83 i dubine 0,4 m, nosivosti 960 kg, a aluminijske stranice se radi praktičnosti mogu otvoriti. Tovarni sanduk na napravljen kao kombinacija čeličnog okvira sa aluminijskim panelima, pa proizvođač daje 10 godišnju garanciju na koroziju i perforaciju.

Utovarna visina tovarnog sanduka je 860 mm, a ispod njega je poseban pretinac dužine 2,4 i širine 1,13 m. Također, kao dodatnu opremu Schoon Fahrzeug Systeme und Metalltechnik GmbH nudi i snaduk za alat dimenzija 1,8 x 0,63 x 053 m, koji se postavlja u tovarni sanduk iza kabine.

Za pogon se koristi electromotor snage 100 kW, sa 360 Nm obrtnog momenta, koji se napaja iz Li-Ion baterijskog bloka kapaciteta 50 ili 75 kWh. Tako pokretan Opel Vivaro-e Flatbed Truck može dostići maksimalnu brzinu od 130 km/h i prevesti do 328 km (sa baterijom većeg kapaciteta).

Za punjenje (baterije kapaciteta 75 kWh) se može koristiti brzi (DC) punjač snage do 100 kW, koji će takvu bateriju dopuniti do 80% raspoloživog kapaciteta za svega 45 minuta.

Naravno, Opel u stabdardnoj opremi nudi ugrađeni opunjač, te izdaje garanciju na bateriju u trajanju od 8 godina ili 160.000 preveženih km.

Opel svojim kupcima nudi kompletnu paletu lakih komercijalnih vozila bez emisija polutanata, koju čine kompaktni Combo-e compact-van veliki Movano-e , te Vivaro-e HYDROGEN sa gorivim ćelijama.