Započela serijska proizvodnja – komerijalizacija u novembru

Sa proizvodne linije tvornice u Hannoveru, sišao je prvi, serijski proizveden Volkswagen Multivan sa plug-in hibridnim pogonom.

VW T7 Hybrid fŠhrt vom Band – Foto: HENNING SCHEFFEN PHOTOGRAPHY

Ovaj model predstavlja veliku prekretnicu u transformaciji proizvodnog procesa, nazvanu Change4Factory. Naime, u proteklom periodu obavljene su brojne izmjene, sa kojima je podignut stepen automatizacije proizvodnje, ali time, transformacija tvornice nije završena jer će tokom sljedeće godine započeti proizvodnja električnog modela ID.BUZZ.

Transformacija proizvodnih procesa u tvornici u Hnnoveru je započela još prije 2 godine, uvođenjem procesa automatizacije u proizvodnju karoserija i u lakirnici. Tako je npr stepen automatizacije kod Multivana T6.1 bio 77%, a u proizvodnji novog Multivana T7, stepen automatizacije je 93%.

Novi sistem završnog premaza u lakirnici, sada koristi novi dvobojni sistem, sa kojim će novoproizvedena vozila izgledati atraktivnije.

Itovremeno, sprovodi se proces smanjenja CO2 otiska, pa će prema planu, do 2025. Godine, ukupna emisija CO2 u proizvodnji biti 50% manja, u odnou na nivo iz 2010. godine, sa ciljem da do 2050. godine, proizvodnja bude CO2 neutralna.

Volkswagen Multivan će se moći nabaviti sa početnom cijenom od 44.839 eura (u Njemačkoj).

Knjiga narudžbi na Multivan T7 (u Njemakoj) će biti otvorena sljedeće sedmice, a u ponudi će biti Plug-in hibridni model (PHEV) sa sistemskom snagom od 218 KS, kao i modeli sa turbobenzinskim motorima snage 136 i 204 KS, dok će model s turbodizelskim motorom snage 150 KS biti dostupan s početkom naredne godine.