Od sljedeće godine Volvo Trucks će ponuditi kompletan asortiman kamiona sa električnim pogonom.

Volvo trucks je u posljednjem periodu uložio ogroman napor u pravcu elektrifikacije i trenutno sprovodi testove teških električnih kamiona serija FH, FM i FMX, koji će se koristiti za regionalni transport i urbane građevinske operacije u Evropi.

Volvo Trucks je započeo proizvodnju Volvo FL Electric i Volvo FE Electric, protekle godine u Evropi, dok je u Americi pokrenuo proizvodnju Volvo VNR Electric za regionalni transport.

do kraja ove decenije Volvo Trucks će imati i teške električne kamione za dugolinijski transport, što uključuje i kamione sa baterijama većeg kapaciteta i sa gorivim ćelijama.

Plan je da do 2040. godine čitav asortiman proizvoda bude oslobođen fosilnih goriva.

Prelazak sa konvencionalnog na električni pogon će se odvijati u fazama, pa će u praksi, mnoge transportne kompanije imati mješovite flote kamiona sa različitim gorivima.

Potrebno je naglastit da su kamionske šasije Volvo Trucksa konstruisane da budu nezavisne o pogonskom sistemu, pa će korisnici moći odabrati kamione istog modela, s tim da će neki koristiti dizel gorivo, neki gas, a nek će imati električni pogon.