NaslovnicaDostavna vozilaFord E-Transit Custom

Ford E-Transit Custom

Ford je najavio E-Transit Custom u maju ove godine, kada je objavio prve fotografije i osnovne informacije.

Ovaj model je zapravo dio šireg plana kojeg je Ford najavio u martu ove godine, prema kojem će se Ford E-Transit Custom se proizvoditi u tvornici Kocaeli u Turskoj, od jeseni naredne godine.

Sada je Ford objavio neke tehničke detalje, koji otkrivaju da će E-Transit Custom biti veoma upotrebljiv, dostupan kao panel-van (furgon), wagon, te kao šasija sa jednostrukom (single-cab) ili dvostrukom (double-cab) kabinom, sa dvij dužine međuosovinskog rastrojanja i dvije visine krova.

U formi panel-van, E-Transit Custom će imati tovarnu zapreminu od 5,8 do 9 m3, moći će prevoziti terete do 1.100 kg, predmete dužine do 3,45 m, te vući prikolicu do 2 tone (s kočnicom).

Zahvlajujući novoj konstrukciji platforme, omogućeno je neovisno vješanje stražnjih točkova, a podokvir koji nosi motor je vezan direktno za podnicu, u koju je smješten i baterijski blok kapaciteta 74 kWh.

Zbog nove platforme, u odnosu na Transit Custom sa motorima SUS, repozicionirani su B i C stubovi, između kojih su smještena bočna klizna vrata, sa najširim otvorom do sada. Još jedna prednost nove platforme je i smanjen otpor zraka, čak za 10%.

U ponudi će biti elektromotori snage 100 i 160 kW, sa 415 Nm obrtnog momenta, pa će sa napunjenom baterijom E-Transit Custom moći prevesti 380 km,prema WLTP proceduri.

Baterija se može puniti snagom do 125 kW, pa se može dopuniti do 80% kapaciteta za svega 41 minutu, dok se za 5 minuta punjenja može prevesti 38 km. Za punjenje baterije preporučuje se punjač snage 11 kW, koji će napuniti bateriju zanešto manje od 8 sati.

Zahvaljujući sistemu Ford ProPower Onboard, omogućeno je da se baterija koristi i kao izvor napajanja za eksterne potrošače, snage do 2,3 kW.

U standardnoj opremi Ford E-Transit Custom donosi brojne sisteme sigurnosti i asistencije, među kojima su: Pre-Collision Assist, Lane-Keeping System, Driver Alert, Cruise Control sa Adjustable Speed Limiter, Traffic Sign Recognition, Intelligent Speed Assist, Wrong Way Alert, kameru sa vidnim uglom od 360°, te prednje i stražnje parkirne senzore.

Budući da se vozači tokom dnevne dostave zaustave oko 200 puta, te isporuče oko 500 paketa, u ponudi će biti i sistem Delivery Assist, koji automatski uključuje sva četiri žmigavca i zaključava vrata kada vozač napušta svoje sjedište, te po povratku vozača otključava vrata i isključuje žmigavce.

Unutrašnjost E-Transita Custom donosi brojna funkcionalna rješenja, od kojih je posebno vrijedna funkcija Mobile Office, sa kojom je omogućeno preklapanje volana i njegovo pretvaranje u radni stolić.

Ford E-Transit Custom će evropskim kupcima biti predstavljen na sajmu IAA Transportation u Hannoveru, a posebno će ih obradovati garancija u trajanju od 8 godina (160.000 km) na sve visokonaponske komponente.

- Advertisment -

NOVOSTI