RAM je prije više od godinu dana najavio svoj prvi električni Pick-Up, pa je početkom ove godine predstavio revolucionaran koncept RAM 1500.

Sada je na sajmu automobila u New Yorku, RAM konačno prikazao veliki pick-up Ram 1500 REV, te objavio i dugo očekivanu tehničku specifikaciju.

Osnova ovog pick-upa je Stellantisova STLA Frame šasija namijenjena za velika električna vozila (full-size), koja pruža velike mogućnosti u svakom smislu, jer se na nju mogu postaviti različiti karoserijski oblici.

U konkretnom slučaju, RAM 1500 REV je pick-up sa otvorenim tovarnim prostorom u kojeg se mogu smjestiti dvije palate, do ukupno 1.225 kg, a u prednjem dijelu je dodatni prtljažnik, frunk, zapremine 424 l.

Za pogon su predviđena dva elektromotora, za svaku osovinu po jedan, realizirani kao pokretački moduli EDM (electric drive modules), snage po 250 kW, odnosno ukupne snage 500 kW, sa ukupnih 840 Nm obrtnog momenta.

Zahvaljujući velikoj snazi, RAM 1500 REV, od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,5 sekundi, a može vući prikolicu do 6.350 kg ukupne mase.

Sistem vješanja se može podešavati po visini u 5 nivoa, stražnja osovina je upravljačka, a navodi se da je gaz 610 mm, što znači da ovaj pick-up ima odlične off-road sposobnosti. Tome, doprinose i veliki točkovi, pa su u standardnom paketu opreme felge dimenzija 9J x 22 na kojima su gume Pirelli Scorpion all-season dimenzija 275/50 R 22.

RAM 1500 REV je dustpan sa standardnom baterijom kapaciteta 168 kWh, za doseg od 563 km, dok je u opciji veća baterija kapaciteta 229 kW, za doseg do 805 km.

Baterija se može puniti na DC punjaču snage do 350 kW (800 V), pa se za 10 minuta punjenja postiže doseg od 177 km.

U unutrašnjosti ima dovoljno prostora za udoban smještaj vozača i 4 putnika. Unutrašnje uređenje je moderno pa nudi tri ekrana. Najveći centralni ekran sistema infotainmenta (Uconnect 5), može imati dijagonalu od 12 ili 14,5 inča, digitalna kontrolna table ispred vozača ima dijagonalu od 12,3 inča, dok je ispred suvozača ekran dijagonale 10,25 inča, a u opciji je HUD (head-up display) koji projektuje sliku na vjetrobransko staklo.

Vozač ima na raspolaganju brojne sisteme asistencije, među kojima treba izdvojiti digitalni retrovizor, odnosno kameru za vožnju untrag (standard), dok je u najbogatiji paket opreme (Tungsten) uključen audiosistem Klipsch Reference Premiere sa 23 zvučnika.

Za kupce u SAD-u je već otvorena knjiga prednarudžbi, a trenutno nije poznato hoće li ovaj pick-up biti dostupan i kupcima u Evropi.