NaslovnicaDostavna vozilaProizvodnja električnih lakih komercijalnih vozila u Portugalu

Proizvodnja električnih lakih komercijalnih vozila u Portugalu

Izvršni direktor Stellantisa, Carlos Tavares, najavio je da će proizvodni centar Mangualde, u Portugalu, s početkom 2025. godine, započeti s proizvodnjom električnih lakih komercijalnih vozila: Citroën ë-Berlingo, Peugeot e-Partner, Opel Combo-e i Fiat e-Doblò (u teretnim i putničkim verzijama).

Na taj način će Mangualde postati prva portugalska tvornica koja će proizvoditi velike serije električnih komecijalnih vozila za domaće (portugalsko) i izvozno (evropsko) tržište.

Ova odluka je donešena tokom posjete Marcela Rebela de Souse – predsjednika Republike Portugal, i drugih portugalskih zvaničnika tvornici Mangualde.

Tvornica Stellantis Mangualde predvodi jednu od agendi za poslovne inovacije, sa projektom “GreenAuto”, koji okuplja konzorcij od 37 partnera,te zajedničku investiciju u visini od 119 miliona eura.

“Ponosni smo što možemo najaviti da će Mangualde ući u novu eru s proizvodnjom velikih serija električnih lakih komercijalnih vozila u Portugalu, te pružiti nezamjenjiva rješenja za naše poslovne klijente. Iskorištavanje Mangualdeove proizvodne ekspertize za proizvodnju električnih vozila je ključno za nastavak dekarbonizacije naših flota i dalji korak ka postizanju nulte emisije“ rekao je Carlos Tavares, izvršni direktor Stellantisa.

Protekle godine Stellantis je bio lider na tržištu električnih lakih komercijalnih vozila u Evropi, sa skoro 43% tržišnog udjela, dok je taj udio u Portugalu iznosio čak 54%.

Tvornica u Mangualdeu, je protekle godine godine proslavila svoju 60. godišnjicu, i bila prva tvornica za sklapanje automobila u Portugalu, a do danas je proizvela više od 1,5 miliona vozila. Gotovo jedna četvrtina svoh proizvedenih automobila u Portugalu, dolazi isa proizvodnih linija tvornice Mangualde.

Ova najava će osigurati budućnost tvornice, te potvrđuje važnost ove proizvodne lokacije za portugalsku privredu, bruto domaći proizvod, kao i za zapošljavanje i razvoj poslovnog i industrijskog rada u ovom regionu.

Kao podrška Stellantisovom cilju CO2 neutralnosti, u tvornicie Mangualde je završena druga faza solarnog energetskog parka. Ovaj solarni partk će osiguravati do 31% godišnjih potreba tvornice za električnom energijom, te smanjiti emisiju CO2  za 2.500 tona godišnje.

U ovoj tvornici se trenutno proizvode teretne i putničke verzije vozila, kao što su Citroën Berlingo/Berlingo Van, Fiat Doblò, Opel Combo/Combo Cargo i Peugeot Partner/Rifter (sa SUS motorima).

Prethodni članak
Naredni članak
- Advertisment -

NOVOSTI